lördag 1 december 2012

Många önskningar

Två mammor och tre femtonåriga flickor tar en liten tur till öppet hus på gymnasiet en bit bort. Här finns alla program flickorna är intresserade av. En vill kika på natur/teknik-delen. På väg dit passerar vi både glöggutskänkning och godisskålar och väl framme där står några elever gör glass på något naturvetenskapligt sätt. Teknik/design-programmet fångar den ena mammans uppmärksamhet - både naturämnen och bildochform och glass - som ett kinderägg.

De går vidare och kommer till ett klassrum för ekonomiprogrammet. Här jobbar de med Ung Företagssamhet och skapar egna produkter i ett riktigt företag. Lärare och elever är lyriska. Den andra mamman köper en produkt som julklapp och irriterar sig över att hon inte har mer kontanter med sig.

Nu hittar de in till humanistiska programmet. Eleverna och lärarna är talföra och roliga och kan många språk och berättar att de åker någonstans varje år - de slänger runt namnen på en massa intressanta huvudstäder i Europa.

Flickorna är lite nöjda. Mammorna är lite hungriga. Det finns grillkorv vid estetiska huset. Mammorna äter korv, flickorna vill inte ha. Den ena mamman kikar lite in mot bild och form-lokalerna. Kika lite bara? De går in och blir genast indragna av ett par bildlärare som kör en liten bildpresentation och visar lokalerna. Flickorna skruvar på sig när de får frågan vem av dem som är intresserad av estetiska programmet. Mamman är fascinerad över storleken på lokalerna, tillgången till redskap och allt som finns där inne men när flickorna blänger på henne är hon tvungen att erkänna att det är hon som dragit in dem dit. Flickorna tycker det är lite pinsamt.

På väg hem i bilen säger mammorna i en mun: "Jag skulle vilja gå gymnasiet igen!".Och idag är det dags för öppet hus på två andra gymnasier! Och på den ena finns en stor bild-och-form-institution, det vet mamman. Frågan är bara hur hon ska få med sig dottern dit in.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar