måndag 2 augusti 2010

Nytt mantra

Första dagen när herrH börjar jobba igen efter semestern tänker Mamman att hon ska fixa både det ena och det andra. Hon satsar på målning. Och när hon ändå åker till färgaffären så kan hon ju passa på att köpa färg till både det ena och det andra. Hon köper färg till både högt och lågt.

Väl hemma är äldsta dottern taggad och får med sig en kompis att måla taket i sitt rum. Mamman satsar på att måla trappräcket och det höga staket vid uteplatsen. Och metallräcket till källartrappan om hon hinner. Källartrappan borde också få sig ett andra stryk.

- Ja vill va me.
Yngsta dottern kommer ut i kalsonger och Mamman påminns om att hon borde tvätta också eftersom alla trosorna är i smutstvätten.
- Okej. Men var försiktig. Bara här.
- Jag vill också vara med.
Yngsta sonen. Mamman försöker förslå en mängd roliga leksaker på rummet. Inget biter.
- Okej. Måla här.

Mamman målar snabbt och koncentrerat och försöker att inte tänka på hur det ser ut i äldsta dotterns rum när hon hör skrik och höga skratt därifrån. Hon väljer att ignorera det faktum att färgen inte är vattenbaserad när hon ser fläckarna de små barnen börjar få runt omkring på kroppen, men tappar tålamodet när yngsta dottern målar ena låret noggrant med den vita färgen.
- Nu måste vi gå in och tvätta oss.
- Ta lite Yes på en våt svamp och gnugga med, ropar grannen som har följt spektaklet från sin solstol. Om du inte vill bada dem i lacknafta alltså.
Mamman biter ihop. Hon vill inte bada dem i lacknafta.

I badrummet hittar hon två fnissiga tjejer.
- Färgen går inte bort och vi kan inte gå någonstans för vi har färg på hela fötterna! Och händerna.
Läsarna förskonas ifrån ingående beskrivningar av själva tvagningsproceduren av de fyra barnen som var långt mycket jobbigare än målandet.

Efter en svettig timme i badrummet köpslår Mamman friskt med de stora tjejerna. För ett par hundra spänn köper hon sig barnfri-tid hela eftermiddagen. Likt karatekid drar hon långa penseldrag och tänker på att andas i takt samtidigt som hon upprepar sitt nya mantra.
- Inte måla med barnen. En sak i taget. Inte måla med barnen. En sak i taget.

Påminn mig gärna i morgon. För källartrappan behöver fortfarande en strykning till och tak och golv i äldsta dotterns rum är ju inte klart...

7 kommentarer:

 1. ojdå, jag som faktiskt tänkt tanken att måla om hallen sista veckan på sommarlovet. Tror jag lägger det på is några år till...

  SvaraRadera
 2. Elin: Vattenbaserat är dagens tips. Jag vet inte alls hur det kom sig att jag blev påprackad den här trista lacknaftafärgen. Puh.

  SvaraRadera
 3. Jag ska tänka på detta. Än så länge duger vatten i målarburken för mina pojkar!

  SvaraRadera
 4. Underbart (så här "utifrån")! Minnen för livet!/Sommarfröken

  SvaraRadera
 5. Fick världens bästa tips av min goa granne när vi målade huset häromåret: Använd matolja! Gnugga bort med hjälp av oljan, tvåla in dig, duscha = rena hälsokuren. Känns 100 gånger bättre än lacknafta :-)

  SvaraRadera
 6. Hahahahahahaha!! Du ska ha en stor eloge för ditt goa tålamod! Klart man vill att barnen ska vara med... Men jag vågar inte ens tänka tanken på vad som skulle hända här med icke vattenlöslig färg med min blivande cirkusartist!Saknar dig! Hoppas vi ses i höst. Kram E

  SvaraRadera
 7. Anonym: Matolja! Låter som ett tips värt att testa - om det blir någon nästa gång ;)

  Betty: Åhh... Saknar dig med. Hoppas verkligen att jag kan komma ifrån någon gång och hälsa på. Annars finns det alltid en bildsal som är öppen för studiebesök hos mig! Kram

  SvaraRadera