Idag fick vi gäster till elvakaffet och eftersom vi har haft några lediga
dagar bestämde jag mig för att prova ett bullrecept från Martin
Johanssons senaste bok Bröd och pizza.
Det
kräver nämligen tid att baka bullar som Martin. Så vi började igår
efter lunch med att blanda en fördeg som stod och jäste fram till
kvällen. Då blandade vi den riktiga degen och stötte vår kardemumma
själva. Efter det skulle degen jäsa en timme. Sedan var det dags att
baka ut bullarna. (Nu är klockan nio på kvällen.)
Mycket
smör och ingen slarv. Varje bulle ska snurras och formas. Puh. Sedan
ska de jäsa på plåt i 8-10 timmar i kall ugn. Tio timmar från klockan
22.00 är klockan 08.00.
Jag vaknade en gång klockan
06.14 men tyckte det var för tidigt att gå upp för att baka bullar.
Nästa gång jag vaknade var klockan tio i nio. Äsch. Bullarna blev ganska
överjästa. Den ena plåten blev mer som en bullmatta än som enstaka
bullar. Men med tanke på smöret och sockret (utanpå och inuti) så
smakade de ju mums ändå. Såklart.
Fast jag måste säga
att bullar bakade med vanlig jästid är i princip lika goda när de är
färska och ljumma så jag är inte säker på att jag tycker att det var
värt besväret. Men det var kul att prova...
Jag prövade ett sånt där "vika-bröd" igår, tog ju hela dagen! Men sen var det så gott så jag åt upp nästan halva till middag :)
SvaraRaderaDet tar ju hela dagen men inte så många minuter... eller hur! Vad roligt att du bakar! :)
Radera