fredag 4 januari 2013

Mycket socker blir det, kapitel 2

Idag fick vi gäster till elvakaffet och eftersom vi har haft några lediga dagar bestämde jag mig för att prova ett bullrecept från Martin Johanssons senaste bok Bröd och pizza.

Det kräver nämligen tid att baka bullar som Martin. Så vi började igår efter lunch med att blanda en fördeg som stod och jäste fram till kvällen. Då blandade vi den riktiga degen och stötte vår kardemumma själva. Efter det skulle degen jäsa en timme. Sedan var det dags att baka ut bullarna. (Nu är klockan nio på kvällen.)

Mycket smör och ingen slarv. Varje bulle ska snurras och formas. Puh. Sedan ska de jäsa på plåt i 8-10 timmar i kall ugn. Tio timmar från klockan 22.00 är klockan 08.00.

Jag vaknade en gång klockan 06.14 men tyckte det var för tidigt att gå upp för att baka bullar. Nästa gång jag vaknade var klockan tio i nio. Äsch. Bullarna blev ganska överjästa. Den ena plåten blev mer som en bullmatta än som enstaka bullar. Men med tanke på smöret och sockret (utanpå och inuti) så smakade de ju mums ändå. Såklart.

Fast jag måste säga att bullar bakade med vanlig jästid är i princip lika goda när de är färska och ljumma så jag är inte säker på att jag tycker att det var värt besväret. Men det var kul att prova...

 

2 kommentarer:

  1. Jag prövade ett sånt där "vika-bröd" igår, tog ju hela dagen! Men sen var det så gott så jag åt upp nästan halva till middag :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tar ju hela dagen men inte så många minuter... eller hur! Vad roligt att du bakar! :)

      Radera